2020-ban már 7,7 milliárd forintos keret áll a civilek rendelkezésére
2019. 09. 19.

„CIVIL INFO - NEA 2020" címmel indult a hónap elején országos tájékoztató rendezvénysorozat, mely szerdán délután ért Nyíregyházára. A megyeszékhelyen megrendezett programon a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai adtak elő. Az eseményen részt vett dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is.

Az érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt a városháza díszterme, ahol Nyíregyháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kovács Ferenc elmondta, hogy a civil szervezetek nagyon fontos partnerei a városnak. Ilyen partnerség például a városi rendezvények közös lebonyolítása.

Nyíregyháza önkormányzata éves szinten 20-25 millió forintos támogatást nyújt pályázat révén. A város vezetője elmondta még, hogy nagyon fontos az ilyen informatív találkozók megszervezése, éppen ezért Nyíregyháza - ahol mintegy 720 aktív civil szervezet működik -, már hatodik alkalommal ad teret a fórumnak.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár elmondta, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázataira 2019. október 1-től lesz lehetőség pályázni. A keret idén 5,9 milliárd forint volt, jövőre 7,7 milliárd lesz, tehát közel 2 milliárdos növekmény van - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Annak érdekében, hogy a civil szervezetek részletes, pontos tájékoztatást kapjanak a NEA pályázatairól, a civil területet érintő aktualitásokról és statisztikai adatokról, szeptemberben országos tájékoztató körútra indultak. Valamennyi megyében, illetve a fővárosban is - a helyi Civil Információs Centrum szervezésében - tartottak, illetve tartanak ilyent.

Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára elmondta, hogy az elmúlt pályázati ciklusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 295 pályázat kapott pozitív elbírálást, ami 42 százalékos támogatottsági arányt mutat.

Kiss András elmondta még, hogy megyénkben működik a hazánkban található civil szervezetek négy százaléka – a megye lakosságszámához viszonyítva öt százalék –, a teljes rendelkezésre álló keret nyolc százalékát megyénk hívta le. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy igen jól teljesítenek a civilek megyénkben.

A nyíregyházi fórumon több előadás is elhangzott. Ezek abban segíthetnek, hogy a civil szervezetek eredményesen tudjanak pályázni a 2020. évi NEA-forrásokra. A támogatások pedig hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a civil szervezetek tovább folytathassák értékteremtő, közösségépítő tevékenységüket.

 

  • Forrás: FrissMédia -
  • kép forrása: Móricz Csaba