A Falusi Civil Alap esetén a gépjárműbeszerzési támogatás felsó határa 5 millió forintra módosult és egyéb az FCA-t érintő aktualitások
2020. 06. 22.

1. Tájékoztatom Önöket, hogy a gépjárműbeszerzésre vonatkozó támogatási összeg felső határa 5 millió forintramódosul. A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram dokumentumai elérhetők a https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/magyar-falu-program és a  https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-magyar-falu-program-falusi-civil-alap-kereteben/ oldalakon.

  1. A pályázókat a https://bgazrt.hu/uj-felhivasok-a-magyar-falu-program-falusi-civil-alap-kereteben/oldalon elérhető Gyakran Ismételt Kérdések is segítik.

 

  1. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal telephely-igazolására(továbbiakban: illetőségigazolás) vonatkozó általános tudnivalók az alábbi linken érhetőek el: https://www.nav.gov.hu/ .

 

Az illetőségigazolás igazolja, hogy a magánszemély (egyéni vállalkozó is) a személyi jövedelemadóról szóló törvény vagy a gazdasági társaság (jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság és egyéb szervezet) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti belföldi adóalanynak minősül.

 

Az illetőségigazolás igényléséhez szükséges az Általános Nyomtatványkitöltő Program (továbbiakban: ÁNYK) letöltése szükséges, mely a https://www.nav.gov.hu/data/cms487114/ALTALANOS_TUDNIVALOK_modositott_kitoltesi_20200406_internet.pdf linken keresztül érhető el. Ezt követően az illetőségigazolás igénylése az IGAZOL nyomtatványkitöltő program letöltésén keresztül lehetséges, mely a https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/kerelmek/igazol.html linken keresztül érhető el.

 

A kérem kitöltésekor az „A” blokkban először az igazolás típusát kell megadni, mely a jelen helyzetben Illetőségigazolás lesz, azaz az „I” betűkódot kell megadni. Ezt követően a kérelem jellegét kell megjelölni, mely jelen körülmények között új kérelemnek fog minősülni, azaz az „U” betűkódot kell választani. Ezt követően meg kell jelölni a kérelem benyújtásának módját, mely elektronikus lesz, majd a civil szervezet adatait kell feltüntetni és a kérelmet benyújtani. Az igazolás kiállítására a hatóságnak nyolc nap áll rendelkezésére.

 

Amennyiben az illetőségigazolás releváns, a pályázat benyújtásakor kerüljön felcsatolásra a dokumentum.

 

  1. https://nyilvantarto.hu/hu/statisztikakoldalon érhető el Magyarország állandó lakosságának száma az év első napján megyei és települési bontásban, csatolom is a 2020. január 1-i adatokat tartalmazó táblát ide kattintva el is érhetik. 

 

  1. AMagyar Falu Program Falusi Civil Alap (FCA) pályázatban kiegészítésre, pontosításra került sor. A kiegészítés az Eurotax katalógussal, illetve az onnan lekérhető igazolással kapcsolatos.

 

Az Eurotax katalógus egy olyan adatbázis, amelyből kikereshető egy gépjármű aktuális piaci értéke. Az Eurotax katalógusban megtalálhatóak az Európában forgalmazott gépjárművek (gépkocsik, motorok, tehergépkocsik). A nyilvántartás rögzíti az egyes autók újkori és használtautó-piaci árát 1993-tól napjainkig.

Az Eurotax nem nyilvános, azaz ingyen nem elérhető – rendszeres felhasználók (pl.: autókereskedések, igazságügyi közlekedési szakértők) számára előfizetéssel érhető el. Az Autovista Magyarország Kft. által üzemeltetett Eurotax online szolgáltatás (https://www.eurotaxglass.hu/) keretében 2020. január 1. napjától nincs lehetőség egyedi megrendelés alapján történő gépjármű értékelésre.

Gépjármű vásárlás esetén az alábbiak szerint van lehetőség eljárni:

-          amennyiben a kedvezményezett kereskedőtől vásárol gépjárművet, akkor a legtöbb kereskedő az adás-vételkor mellékeli – általában térítésmentesen – az Eurotax igazolást,

-          amennyiben magánszemélytől vásárol a kedvezményezett gépjárművet, akkor is van lehetőség Eurotax igazolás lekérésére: autókereskedő vagy igazságügyi közlekedési szakértő tudja lekérdezni (az autókereskedések kedvezőbb áron tudják biztosítani).

Az Eurotax katalógusból lekérdezett igazolást a gépjármű vásárlásakor szükséges lekérni, és amelyet majd a pénzügyi elszámoláshoz csatoltan kell beküldeni. A pályázat benyújtásakor Eurotax igazolás csatolása nem szükséges.

Az Eurotax igazolás költsége a pályázat terhére elszámolható. Az Eurotax éves korlátlan lekérdezést tartalmazó előfizetésének elszámolására viszont nincs lehetőség.

 

A fentiek miatt a Magyar Faluprogram-Falusi Civil Alap (FCA) pályázati útmutatója kiegészítésre és pontosításra került.

 

A Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat aktualizált anyagai itt elérhetőek:

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/magyar-falu-program

 

Pályázati kiírás: 

https://www.kormany.hu/download/e/56/d1000/MFP_CIVIL_P%C3%A1ly%C3%A1zati%20ki%C3%ADr%C3%A1s.pdf

 

Pályázati útmutató: 

https://www.kormany.hu/download/b/b5/d1000/MFP_CIVIL_%C3%9Atmutat%C3%B3.pdf

 

 

Kérdéseiket várjuk a Civil Közösségi Szolgáltató Központ elérhetőségeire munkaidőben, az sz.sz.b.m.cic@gmail.com e-mail címre, és a +36-42-311-324 telefonszámon

 

Valamint a BGA Zrt. munkatársai is készséggel állnak rendelkezésükre, az fca@bgazrt.hu e-mail címre, és a +36-1-896 0630 telefonszámon

  • hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt 9-től 12 óráig,
  • kedden és csütörtökön 13-tól 16 óráig.

 

 

Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ