A Hierotheosz Egyesület a Megyeházán szervezett kerekasztal beszélgetést a Civilek Napja alkalmából
2020. 02. 04.

A Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum 2020. február 3-án a Civilek Napja alkalmából a Megyeházán köszöntötte a megjelent civil szervezeteket és egyben egy kerekasztal beszélgetés keretében végigbeszélték az aktuális ügyeket.

Az eseményen köszöntőt mondott Baracsi Endre a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere, mindketten a Nyíregyházán és a megyében működő civil szervezetek munkáját, áldozatvállalását hangsúlyozták.

Kiss András a Hierotheosz Egyesület főtitkára bemutatta a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Civil Információs Centrum működését, az általuk nyújtott szolgáltatásokat.

Emellett a fókuszban a civileket érintő aktuális ügyek, újdonságok álltak, előadásában érintette a Magyar Falu Program keretén belül megjelelő Falusi Civil Program kiírásait, amelynek keretében az 5000 fős vagy az alatti lakosságszámú településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek pályázhatnak gépjárműbeszerzésre, ingatlanfelújításra vagy programra. A pályázati felhívás várhatóan tavasz elején jelenik meg. Beszámolt továbbá a 2019. évi országos civil kutatás eredményeiről, és felhívta a figyelmet a közeledő NEA elektori választásokra, ahol az elektor állítás határideje február 19-e.

Az eseményen Dr. Herczku Zsolt a Nyíregyházi Törvényszék Polgári-Közigazgatási- Munkaügyi Kollégiumának vezetője is részt vett, aki hozzászólásában kiemelte azokat az érintkezési pontokat, amelyek a Törvényszék és a civil szervezetek között vannak, különösen a civil szervezet alapításának jogi feltételeire és a szervezet megszűnésének körülményeire. Egyben kihangsúlyozta, hogy kapcsolattartásban egy újfajta együttműködésre törekednek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrummal, amely megkönnyítheti a civil szektor elérését.

Az esemény végén Kiss András megköszönte a megjelent civilek részvételét és bíztatta őket, hogy bármilyen felmerülő kérdés esetén keressék a Civil Információs Centrumot.

Az előadáson 27 fő vett részt, köztük polgármesterek és  különböző civil szervezeteket képviselői.