A Hierotheosz Egyesület Nyíregyházán tartott képzést
2020. 11. 11.

2020. november 5-én a Hierotheosz Egyesület által fenntartott Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ képzést tartottm önkéntesség témában a civil szervezetek számára Nyíregyházán a Centrál Hotelben.

Az eseményen előadást tartott Balogh Eszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei CSEÖH szakmai vezetője, aki betekintést nyújtott, hogy milyen lehetőségekkel és programokkal gazdagítják a résztvevőket. A CSEÖH több érzékeny témával foglalkoznak, köztük látássérültség, értelmi fogyatékosság, autizmus, idősügy, romaügy. A szakmai vezető asszony elmondta, hogy képzett, tapasztalati szakértők és lelkes önkéntesek segítségével mutatják be általános és középiskolákban a diákoknak, hogy milyen nehézségekkel küzdenek meg életük során ezek az emberek, és hogyan élik meg mindennapjaikat Beszélt azokról az öntékes és jótékonysági programokról, amiket a CSEÖH végez.

Benkő Róbert az Extreme Trail Hungary Sport Egyesület elnöke előadásában részletesen elmondta a versenyeikkel, tevékenységükkel  kapcsolatos információkat és az önkéntesek ehhez kapcsolódásának módjait. Sok verseny került már megrendezésre, több száz itthoni és külföldi résztvevővel, ami elképzelhetetlen az önkéntesek áldozatos munkája nélkül. Az egyesület nagy számmal rendelkezik önkéntesekkel, akiknek főbb céljuk tudatni az emberekkel, hogy a sport és az egészséges életmód nagyon fontos, mind fiataloknak, mind időseknek egyaránt és az önkéntesekkel való kapcsolatról motiválásukról is beszélt.

Kiss András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója előadásában kitért az  önkéntesség fontosságára, amely manapság nagyon fontos tevékenység, hiszen számos területen vonják be az önkénteseket, ilyen pl.: ifjúsági, szociális, környezetvédelmi, sport, közbiztonság/közrend, ezeken belül is polgárőr és önkéntes tűzoltók. Beszélt az önkéntességet érintő kihívásokról, az egyesületek lehetséges önkéntes stratégiáiról, az előnyökről, esetleges hátrányokról/buktatókról, a megszólítási módról, a fiatalok bevonásának lehetőségeiről, az állam önkéntességet ösztönző programjairól, bemutatta a törvényi hátteret.

 Beszélt a Hierotheosz Egyesület önkéntes programjairól, amelyek a településszépítés, a jótékonysági és karitatív programok, valamint nagyon fontos cél számukra a fiatalok bevonása és  ifjúsági események szervezése.

Insticzei Zoltán a BIKSZE elnöke előadásában elmondta azokat a lehetőségeket, amelyekkel olyan civil szervezetek találhatnak támogatást, akik nem rendelkeznek elegendő személyi és eszközbeli kapacitással a működésük feltételeinek megteremtésére és ebben főleg vidéken első helyek egyikén szerepel az önkéntesség, mint erőforrás, hiszen az emberek összefogása csodára képes. Környezeti nevelési programjukban gyermekeket oktatnak és nevelnek arra, hogy a környezetük erőforrásait tudatosabban használó felnőttekké váljanak, felelős tettekkel.  

Molnár Tamás a Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője rövid videó segítségével bemutatta mennyire fontos, amit képviselnek és ebben az állampolgárok, az önkéntesek részvétele. Országszerte, több mint 40 intézményük biztosítja a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátások legkülönbözőbb fajtáit, pl. családok, gyermekek, idősek, fogyatékosok, hajléktalanok, szenvedélybetegek számára nyújtanak részleges vagy teljes körű segítséget, de az intézményrendszer félkarú óriás lenne az ehhez kapcsolódó önkéntesek áldozatos munkája nélkül. Az intézmények munkáját projekt alapon szerveződő programok egészítik ki, emellett önkéntes csoportok segítik szervezetük munkáját.