ADOMÁNYOZÁSI FELHÍVÁS A ZÉTÉNYI KULTÚRHÁZ ÚJJÁÉPÍTÉSE ÉRDEKÉBEN
2020. 08. 14.

Nagy veszteség érte a felvidéki kulturális életet! Mint a mellékelt megrendítő fotókon is látható, leégett a Tőketerebesi járásban található Zétény községi hivatala, illetve a szomszédságában álló kultúrház május 6-án.

A tűz, amely elpusztította Zétény község kulturális intézményét, első sorban a település és ajárás kulturális életében jelent mérhetetlen veszteséget, azonban annak következményeit minden közösségek iránt elkötelezett kárpát medencei magyar átérzi.

Zétény Királyhelmectől 10 km-re északnyugatra, a Felső-Bodrogköz északnyugati részén, a Latorca és a Tice között fekszik. A majd 800 fős településen intenzív kulturális élet folyt, a kultúrház és könyvtár értékeit a helyiek megbecsülték.

Tették ezt azért is, mert a település kultúrháza aktívan, több célcsoport igényeit kiszolgálva működött, kínálatában számos tábor, gyermekprogram, nosztalgia délután, települési ünnepség szerepelt. A ház falai között a helyi asszonykórus, kártyaklub, asztaltenisz kör és több civil szervezet is otthonra lelt. A szerencsétlenség következtében a kultúrház felújított könyvtárában található könyvállomány a tűz martalékává vált, a helyi közösségi eseményeknek helyt adó táncterem teljesen kiégett.

A Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ elkötelezett a határon túli kultúrát őrző közösségek és intézmények felé, ezért kér mindenkit, aki átérzi a zétényi közösségeket ért veszteséget, hogy járuljon hozzá egy számára nélkülözhető összeggel a kultúrház újjáépítéséhez. Az elmúlt évek adománygyűjtései bizonyították, ha jó célért fognak össze az emberek és elég sokan vannak, akkor a sok kicsi, talán jelentéktelennek tűnő összegből is összeadódhat több, vagy akár több tízmillió forint.

A község az alábbi, elkülönített számlaszámra várja adományaikat:

Számlaszám: SK92 0900 0000 0051 7025 9173                  BIC kód: GIBASKBX

Számla neve: Dom kultúry Zatín-Zétény-S.O.S

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három határmenti megye, ezért fontos számunkra, hogy közösen tudjunk tenni a bajba jutott külhoni magyar testvéreink érdekében, hisz minden magyar felelős minden magyarért! Adományokat és felajánlásaikat köszönjük.

 

Nyíregyháza, 2020. augusztus 13.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ