Az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Ház napelemes rendszerének és filagóriájának ünnepélyes átadása
2023. 09. 12.

2023. szeptember 8-án Nyírtasson került megrendezésre az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Ház napelemes rendszerének és filagóriájának ünnepélyes átadása. Örökségünk őrei címmel előadást hallhattak a helyiek és a vendégek identitásunkról, népi kultúránk megéléséről és továbbadásáról, illetve a civil szervezetek szerepéről, majd a sajtkészítés és kovácsmesterség titkaiba vezették be az érdeklődőket.

„A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.” – ezzel a Tamási Áron-idézettel kezdte köszöntőjét Kiss András, az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Egyesület alapító tagja, aki szerint fontos megmutatni, hogy a fővárostól 300 kilométerre is van élet.

 A rendezvényen részt vett Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, aki beszédében elmondta: „Az ország népességének egyharmada kisvárosokban és falvakban él, ám ez utóbbiak mintegy fél évszázados lemaradásban vannak a nagyobb településekhez képest. Nincs az a forrásmennyiség, amivel ezt a hátrányt egyik pillanatról a másikra el lehetne tüntetni, lépésről lépésre viszont a lemaradás megszüntethető. Ezt a célt szolgálja az a 60 milliárd forint értékű fejlesztés, ami az elmúlt években Szabolcs-Szatmár-Beregben a Magyar Falu Programon keresztül valósult meg.”

Az eseményen felszólalt még dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője és Román István vármegyei főispán.

Az rendezvény az épületen elhelyezett Krisztus ikont Gánicz Endre, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke és a történelmi Egyház lelkészei által való megáldásával záródott.

Az esemény a Baktalórántháza és Térsége LEADER Egyesület "Helyi és térségi rendezvények támogatása" felhívás keretében megrendezésre kerülő "Örökségünk őrei - identitásunk, mesterségeink és népi kultúránk megélése és továbbadása" címmel Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Házon megvalósult fejlesztés pedig Magyarország Kormányának támogatásával, a Magyar Falu Program – civil alap és a Miniszterelnökség civil terület egyedi támogatásával valósult meg.

 

Köszönjük a rendezvény lebonyolítása során az együttműködést Nyírtass Község Önkormányzatának, a helyi civil szervezeteknek és Jenei Erzsébet polgármester asszonynak.

Az eseményről bővebben olvashatnak az alábbi linkeken:

 https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2023/09/a-kozossegteremtes-nem-projekt-hanem-misszio

 https://frissmedia.hu/hir/60-milliard-a-szabolcsi-falvak-fejlesztesre/24260

 https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/09/evek-ota-tarto-komoly-fejlesztes-valosult-meg-nyirtasson

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ