Az ünnep a lelkekben kezdődik
2022. 11. 22.

Az Ukrajnában kirobbant háború kezdete, azaz február vége óta az ország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bebizonyította, hogy a legnagyobb bajban is hely tudunk állni: az egyházak, az önkormányzatok, a civil és karitatív szervezetek, ha kellett, éjt nappallá téve segítettek és teszik ezt a mai napig – fogalmazott Kiss András.

A Hierotheosz Egyesület főtitkára, az Ifjúsági Kereszténydemokrata szövetség alelnöke elmondta: ez utóbbi szervezet és a Nyíregyházi Egyházmegye életében immár hagyomány, hogy rászoruló fiatalok, családok karácsonyát szebbé teszik – a korábbi években tanodákhoz, lakásotthonokban élőkhöz, nehéz sorsú családokhoz juttattak el adományokat.

Nincsenek könnyű helyzetben

Ebben az évben is leültünk, hogy megbeszéljük, kiket támogassunk és két irányt határoztunk meg. Egyrészt megmaradnak a korábbi célcsoportok, de tekintettel az ukrán-orosz háborúra, az adománygyűjtő akciónk kiegészül a nehéz sorsú kárpátaljai embertársaink megsegítésével – mondta Kiss András, és hozzátette: az elmúlt nyolc hónap átrajzolta a világot, Európát, és megváltoztatta a Kárpátalján élők mindennapjait.

Sokan elmenekültek, de nincsenek könnyű helyzetben azok sem, akik ott maradtak. Nagymértékű a belső migráció: több, mint 100ezren menekültek Ukrajna háború sújtotta területeiről Kárpátaljára, s nekünk kötelességünk segíteni az ott élőket.

Ezért bekapcsolódunk a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, illetve a Magyar Katolikus Karitász közös akciójába, amellyel kárpátaljai óvodások, iskolások és gyermekotthonokban élők karácsonyát teszik szebbé. Mi a Szent Gellért Katolikus Kollégium, az ungvári Ingyenkonyha és a Munkácsi Görögkatolikus Egyhámegye fiataljai számára gyűjtünk, és bízunk abban, hogy a megye társadalma, vállalkozói, civil szervezetei segítik a rászorulókat – mondta Kiss András, és úgy fogalmazott: nehéz időkben erős közösségekre van szükség, s ilyenkor mutatkozik meg leginkább a tenni akarás és a szolidaritás.

Elhangzott: az intézményeknek olyan eszközökre van szükségük, amelyekkel a fűtést s az ellátást meg tudják oldani (például tűzhely, bojler, hősugárzó, infrapanel), a gyermekeknek édességet, karácsonyi ajándékot, játékokat gyűjtenek. Az adományozók a tárgyi felajánlásokat december 9-éig juttatják el a Hierotheosz Egyesület nyíregyházi irodájába (Mártírok tere 9. 8/2.) vagy a Nyíregyházi Egyházmegye Karitásza címére (István utca 3.)

 

Segíteni, könnyebbé tenni

Dr. Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke úgy fogalmazott: a böjti időszak a lemondás ideje, amit könnyebb elviselni akkor, ha tudjuk, jó cél érdekében tesszük.

A görögkatolikus egyházmegye kiterjedt szociális hálózatot működtet, a célunk nem lehet más, mint szebbé és könnyebbé tenni a ránk bízott emberek, családok életét. Ez a célunk a karácsonyi gyűjtéssel is, amivel az anyaotthonban élőkre is szeretnénk fókuszálni. Fontos, hogy a megfogant élet megszülethessen, és az is, hogy azok, akik nehézségekkel küzdve vállalnak gyermeket, segítséget kapjanak. Ha az áldozatkészségünk célt ér, bátran állhatunk lelkiismeretünk elé, és arra is büszkék lehetünk, hogy a gyűjtéseink mindig elérik a céljukat és valóban azok kapják meg a felajánlásokat, akiknek az adományozók szánják – tette hozzá.

-Kelet- Magyarország Napilap-

Kölcsey TV: https://kolcseytv.hu/civil-osszefogas/