Elektronikus számla elfogadása NEA pályázatok esetében
2020. 12. 03.

A NEA 2020. évi útmutatója úgy rendelkezik, hogy az elektronikus számla nem elfogadható, mert a záradékolása és hitelesítése nem megoldható.

Ugyanakkor a Magyar Államkincstár 31/2018. (V.30.) számú KÖZLEMÉNYE szerint, ha a kedvezményezett elektronikus számlát kíván elszámolni, záradékolási kötelezettségének a következő módok valamelyike szerint tehet eleget:

  1. A kedvezményezett nem záradékolja a számlát, ehelyett az e-aláírást megelőzően a szállító írja rá a számlára annak a projektnek az azonosító számát, és az „elszámoló bizonylat támogatás elszámolására benyújtásra került” szöveget, amelyhez a számla benyújtásra kerül. – Értelemszerűen itt a NEA útmutatóban szereplő záradék szövegét kellene a számlára rávezetni.
  2. Ha a szállító nem záradékol, és a kedvezményezett rendelkezik e-aláírással, akkor a kedvezményezett rávezeti a számlára a záradékolást, majd aláírásával hitelesíti a számlát és a záradékolást is egyben.
  3. Ha a szállító nem záradékol és a kedvezményezett nem rendelkezik e-aláírással, akkor a Kedvezményezett nyilatkozatot tölt ki, amelyet aláírást követően beszkennel (a nyilatkozaton szerepeljen a záradék szövege és az elszámolni kívánt összeg!), és ahhoz csatolja elektronikusan az elektronikus számlát, az általa választott szoftverrel.

 

A Támogatáselszámolási és Monitoring Igazgatóság szerint mindhárom módszer megfelel az elszámolás követelményeinek.

 

Tájékoztatásul mellékeljük a MÁK közleményét is, mely az alábbi linken érhető el:

https://drive.google.com/file/d/1QYVBo54LO2Dlk0uQl33-ZtUzDrgsAfkg/view?usp=sharing