Értékteremtő közösségeket díjaztak
2021. 02. 03.

A civilek a magyar nemzet összetartozásához, hatékonyabb működéséhez járulnak hozzá, állami eszközök nélkül, ugyanakkor jó esetben állami támogatással – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki tegnap átadta az Értékteremtő közösségekért díjakat.

Gulyás Gergely, aki a kormány nevében köszönetet mondott a magyar civil szektor egészének, hangsúlyozta: minden esztendőben a sok kiemelkedő teljesítmény közül kell a legjobbakat választaniuk.
 

Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője, a ­Genius Jótékonysági Alapítvány igazgatója, valamint a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület kapta az Értékteremtő közösségekért díjakat idén. Az elismeréseket Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szalay-Bobrovniczky Vince, a tárca civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át tegnap Budapesten.

Gulyás Gergely azt mondta, fontos évről évre elismerni azon civilek munkáját, akik segítenek előbbre jutni a társadalomnak. Minden esztendőben sok kiemelkedő teljesítmény közül kell a legjobbakat választaniuk – tette hozzá. A civilek a magyar nemzet összetartozásához, hatékonyabb működéséhez járulnak hozzá, állami eszközök nélkül, ugyanakkor jó esetben állami támogatással – hangoztatta. Váradi Natália Kárpátalján, az elszakított nemzetrészek egyik közösségében a magyarság megmaradását segíti, közösséget szervez. Tudományos írásai mellett több olyan projektet visz vagy vitt sikerre, ami lehetőséget biztosít a fiataloknak tehetségük kibontakoztatására – emelte ki a miniszter. Kitartás, bátorság és bölcsesség együttesen szükségesek ahhoz, hogy realitás legyen az identitás megőrzése olyan közegben is, amely régóta nem partnerként tekint a magyar nemzetiségre. Nehéz időket él át a kárpátaljai magyarság, és ilyenkor minden azon múlik, hogy mennyire tud összefogni a közösség – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint ismét olyan korszakban járunk, amelyben bátorság kell a nemzeti közösségek összetartásához. Ukrajna tevékeny lépéseket tesz a magyar közösség gyengítéséért – közölte, példaként a nyelvtörvényt említve.

A Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesületet méltatva a miniszter úgy fogalmazott: nemcsak az a fontos, hogy az élet milyen hosszú, hanem az is, hogy milyen lehetőségeket tartogat, az ételallergia pedig ezeket gyakran szűkíti. A szervezet 2009 óta évente 120 fiatalt táboroztat. Aki már táboroztatott, pontosan tudja, hogy ez a logisztikai feladatokon túl felelősséget is jelent, amely különösen nagy, ha táplálékallergiás gyermekekről van szó. Az egyesület sok érintett fiatalnak teszi lehetővé, hogy ugyanúgy szórakozzon, mint a többi társa – hangsúlyozta. Gulyás Gergely a kormány nevében köszönetet mondott a magyar civil szektor egészének.
Szalay-Bobrovniczky Vince a civil szférában végzett munkát két fogalommal írta le: értékteremtés és közösségépítés. Mindkét díj a lehető legméltóbb helyre került – vélekedett. Kijelentette, hogy Magyarország mindig támogatta és támogatni is fogja a kárpátaljai magyarságot. Február 1-je a civilek napja, ehhez időzítették a díjátadót. Hazánkban sok tízezer civil szervezet tevékenykedik, és az elmúlt években jelentősen bővültek a forrásaik – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, aki arra is kitért, márciusban már negyedszerre tartanak majd civil véradást.

Váradi Natália azt mondta, sokat jelent egy határon túli tanárnak a díj, az, hogy figyelnek rá. Másként, támogatás, erkölcsi elismerés nélkül nem lehetne dolgozni – fűzte hozzá. A Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület nevében Gere Annamária elnök szintén megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. Közölte: fontosnak tartják elfogadtatni a fiatalokkal, hogy egész életükben diétázniuk kell majd, ugyanakkor tudatosítják bennük, hogy ettől még ugyanolyan hasznos tagjai a társadalomnak.

A díjátadón Reviczky Gábor színművész szavalt.

Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből Az Értékteremtő közösségekért díjat annak a civil szervezetnek, valamint határon túli civil szervezetnek adományozhatja a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelynek értékteremtő, értékmegőrző tevékenysége példaértékű, valamint annak a természetes személynek, aki a közösség vagy közösségek ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez. Az Értékteremtő közösségekért díjat tavaly hozták létre, hagyományteremtési céllal. A mostani nyilvános felhívásra harminc civil szervezet és 16 természetes személy érvényes előterjesztése érkezett be 18 megyéből és a fővárosból, valamint a határon túlról a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből.

 

Forrás:

https://magyarnemzet.hu/belfold/ertekteremto-kozossegeket-dijaztak-9318251/?fbclid=IwAR293FDy9yNNtWDxC9dVDnKvAwV1R5UtP58V8yd1jqFRSUlGtWRTXckyZUo