Figyelem! SZJA civil 1% felajánlás határideje 2020. május 20
2020. 05. 12.

Tisztelt Civil Szervezetek!

Ez éven is van mód arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzen az összevont adóalapjuk után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról, erre idén legkésőbb 2020. május 20-áig van lehetőség.

 

Ennek keretében Ön felajánlhatja olyan civil szervezetnek  SZJA 1%-át, amely a NAV honlapján az alábbi linken elérhető listában szerepel:

 

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_2020

 

Az SZJA 1% felajánlásának folyamatáról az alábbiakat érdemes még tudni:

 

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek.

Ennek keretében Ön felajánlhatja olyan civil szervezetnek  SZJA 1%-át, amely a NAV honlapján az alábbi linken elérhető listában szerepel:

 

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_2020

Az szja 1+1%-os felajánlásáról - függetlenül attól, hogy a 2019-es személyijövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be - a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

Ha a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikusan nyújthatja be:

  • az e-SZJA webes felületen az online kitöltő segítségével vagy
  • az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, illetve meghatalmazott útján nyújthatja be:

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
  • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
  • a 19EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
  • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2020. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának).

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott kívánja benyújtani, a meghatalmazottnak a nyilatkozathoz csatolnia kell a magánszemély által adott, a nyilatkozat benyújtására jogosító meghatalmazását.

Fontos, hogy a 2020. május 20-ai határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha ezt követően rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen és késedelmét igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

Egyben tájékoztatjuk arról, hogy az SZJA 1% felajánlása és a rendelkezés technikai lebonyolításának vonatkozásában a Civil Információs Centrumok tanácsadási szolgáltatása természetesen díjmentesen vehető igénybe, kérjük forduljon hozzánk bizalommal a jelenlegi veszélyhelyzet idején ezt legegyszerűbben online teheti meg az alábbi linken http://szabolcs-cic.hu/oldal/20/online-tanacsadas vagy telefonon a 42/311-324 számon.

Üdvözlettel:

 

Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Civil Információs Centrum