Gyerekekért SOS 90 Alapítvány bemutatása
2020. 11. 30.

Ezen a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a Gyerekekért SOS 90 Alapítvány (Kedves Ház) ajánljuk figyelmükbe, melynek bemutatkozó anyagát az Adventi Civil Börze keretében itt találják:

https://civil.info.hu/kezdolap/hirek/index.html?o=178

 

Alapítványunk közel negyedszázada működteti a Kedvesház Kollégiumot Nyírteleken, melynek programja és több évtizedes eredményei kormányzati-, szakpolitikai szinten is ismertek, elismertek. A Kedvesház Esélyteremtő Program olyan  magyar modell, ami komplex módon képes reagálni és sikeres megoldásokat mutatni a hátrányos helyzet okozta oktatási-, szociális- és gyermekvédelmi kihívásokra, elősegítve ezzel a  leszakadó rétegek társadalmi integrációját. A program egyik pillére a Kedvesház Kollégium, a másik a Kedvesház-pedagógia. Az előbbi egy hetes otthonként működő intézmény, ami szociális biztonságot, mentálhigiénés törődést, és esélyteremtő oktatási feltételeket nyújt 25 hátrányos helyzetű gyereknek és családjaiknak. "Második otthon" azoknak a roma és nem roma  tanulóknak, akiknek a szülei, élethelyzetüknél fogva, nem tudják otthon biztosítani az iskolai sikerességhez, a továbbtanuláshoz szükséges feltételeket. A családok zöme tanyabokrokban él nagyon nehéz élet- és lakáskörülmények között, sokszor az alapvető szükségletek kielégítése is komoly kihívást jelent (a lakásban nincs áram és víz, télen a hideggel kell küzdeniük; messze van a buszmegálló, ahova nem vezet kiépített út,  nehezített az iskolába jutás.) Kollégiumba kerüléskor a gyerekek többsége alultáplált, nem ismeri az alapvető higiéniás szokásokat, közösségi normákat. A Kedvesházban lassan mindent megtanulnak, teljes ellátást kapnak, családias légkörben, megfelelő tárgyi-infrastrukturális környezetben, jól működő életrend és normarendszer szerint neveljük őket. A Kedvesház számukra olyan hely, ahol a "szeretet és biztonság egyszerre ölel át"; ahol "jó gyereknek lenni, játszani és finomakat enni"[1]A Kedvesház az életre nevel,  megtanítja a gyerekeket küzdeni, hogy azzá váljanak, amik lehetnének. Reményt és kitörési esélyt jelent a reményvesztett családok számára, csökkenti a szülők szociális terheit; hozzájárul a szülői kompetenciák erősítéséhez, mentálhigiénés állapotuk javulásához, kitörési aktivitásuk erősödéséhez. A Kedvesház nem kiszakítja a gyereket a családból, hanem erősíti a családi kötődést, a szülői felelősségeket és szerepeket. A gyerekek által hétvégenként "hazavitt" értékek, normák és hatások pedig olyan életszemléletet, értékrendet erősítenek a családban, mint a tanultság megszerzésének fontossága, a céltudatosság, a küzdeni tudás, belső késztetés a munka világában való boldoguláshoz.

 

Az alábbi linken elérhető az egyesület bemutatkozó videója:

https://www.youtube.com/watch?v=vuvJPzbxj-4&feature=youtu.be

E-mail: 

kedveshaz@t-online.hu
kedveshaz1@gmail.com

A szervezet az alábbi bankszámlaszámon fogadja az adventi adományokat (a banki átutalás során a közleménybe az „Adventi Civil Börze” megjegyzést szükséges beírni):

Bankszámlaszám: MKB Bank
10300002-27003783-00003285
IBAN: HU11 1030-0002-2700-3783-0000-3285
SWIFT (BIC) MKKB HU HB
     

Honlap: www.kedveshaz.hu/ 

 

Előre is köszönjük megtisztelő adományukat,
Békés Adventi várakozást kívánunk, jó egészséggel és Áldott Karácsonyt!