Megnyíltak a pályázatok a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaira
2019. 10. 03.

Október elsejétől megnyíltak a pályázatok a civil szervezetek számára a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásaira, amelynek összege az előző évihez képest csaknem kétmilliárd forinttal emelkedett - közölte a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta: idén 5,9 milliárd forintra lehetett pályázni a kormány által létrehozott NEA keretein belül, 2020-ra pedig ez az összeg már 7,7 milliárd forint lesz.

A jelentős növekmény összefüggésben van azzal, hogy a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnak, de nem rendelkeznek róla, a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, és civil szervezetek támogatására fordítják - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Vince ismertette: először az összevont pályázatok beadására lesz lehetőség október 1. és november 8. között. A közösségi környezet kollégiumba november 4-éig, a mobilitás és alkalmazkodás kollégiumba november 5-éig, a nemzeti összetartozás kollégiumba november 6-áig, a társadalmi felelősségvállalás kollégiumba november 7-éig, az új nemzedékek jövőjéért kollégiumba pedig november 8-áig lehet pályázni.

Az összevont pályázati kategóriák zárása után, november 11-étől december 20-áig lesznek elérhetők az egyszerűsített pályázati kategóriák - 1,2 milliárd forint értékben -, amelyek esetében a támogatás összege legfeljebb 200 ezer forint.

A helyettes államtitkár elmondta: az összevont pályázatok esetében demokratikus, szakmai bírálat történik, míg az egyszerűsített pályázatoknál a keretösszeg erejéig szinte automatikusan, bírálat nélkül juthatnak a civil szervezetek támogatáshoz.

Hangsúlyozta: a pályázati döntésekben bizonyos mértékig "tükröztetik" a kormány értékrendjét, filozófiáját, és az "álcivileket", ahogy tudják, "kiszűrik". "Magyarországon igenis él és virul a civil élet, bármit is mondjanak Brüsszelből" - fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Vince ugyanakkor a civil szervezetek alapításával kapcsolatban gyorsabb eljárást szorgalmazott, mert akár fél évbe is telhet egy civil szervezet alapítása, miközben egy cég bejegyzése néhány óra alatt megtörténik.

Szalay-Bobrovniczky Vince kitért arra is: jövőre megalakítják az Értékteremtő közösségekért díjat, amelyet egy civil szervezet és egy civil személy kaphat meg.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a kormány nevében köszönetét és tiszteletét fejezte ki a civil szervezeteknek az általuk végzett színvonalas munkáért, értékőrző tevékenységükért, valamint azért, mert segítik az állam és az önkormányzatok működését, sok esetben átvállalva tőlük feladatokat.

Hangsúlyozta: ez a civil szervezetek 99 százalékára igaz, de van egy 1 százalék alatti, "elenyésző kisebbség", azok az "álcivil szervezetek", amelyek külföldről kapnak anyagi támogatást, és nem a magyar polgárok, a magyar nemzet érdekeit képviselik, hanem támogatják a migrációt.

Kitért arra is, hogy 2019-ben több mint 27 ezer szervezet kapott egyszázalékos felajánlást, összesen 8,3 milliárd forintot. Ez az összeg - folytatta - az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt, ami annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság jobban teljesít, így a civil szervezeteket is nagyobb mértében tudják támogatni a magyar adófizetők.

 

Forrás: https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/megnyiltak-a-palyazatok-a-nemzeti-egyuttmukodesi-alap-forrasaira