NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM - ’Családoknak szóló, helyi, szemléletformáló hazai programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében’
2019. 07. 17.

A Nemzeti Tehetség Program NTP-CSSZP-M-2-18 pályázati azonosító számú program keretében a Hierotheosz Egyesület lehetőséget kapott a tehetséggondozásba való bekapcsolódásra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierotheosz Egyesület

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM

’Családoknak szóló, helyi, szemléletformáló hazai programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében’

NTP-CSSZP-M-2-18-0001

 

A Nemzeti Tehetség Program NTP-CSSZP-M-2-18 pályázati azonosító számú program keretében a Hierotheosz Egyesület lehetőséget kapott a tehetséggondozásba való bekapcsolódásra.
A Nemzeti Tehetség Program egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által hirdetett családoknak szóló, helyi, szemléletformáló hazai programok támogatására szolgáló pályázat. A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére. A  Program céljai között szerepel a hazai és a határon túli tehetséges tanulókat, fiatalokat támogató tehetségépítő programok folyamatos működtetése, a tehetségsegítő hagyományok őrzése és gazdagítása, a hazai és a határon túli magyar tehetségfejlesztő közösségek együttműködésének segítése. A Nemzeti Tehetség Program olyan egész megyét lefedő, rendszeresen szervezett, a tehetség és tudás értékének tudatosítását szolgáló szemléletformáló program, melynek célcsoportja elsősorban a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, a roma, a fogyatékossággal élő, a hagyományos iskolai értékelés szerint alulteljesítő és a komplex programmal fejlesztendő kedvezményezett járásokban élő tehetséges fiatalok családjai és közvetett módon maguk a tehetséges fiatalok.

A szemléletformáló program megvalósításába együttműködő partnerszervezetként 5 tehetségsegítő tanácsot/ tehetségpontot vontunk be:

  • Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola-Mátészalka

 

  • Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola-Kisvárda

 

  • Somogyi Rezső Általános Iskola- Kisvárda

 

  • Dudás Miklós Görögkatolikus Általános Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola- Máriapócs

  • Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola- Nyíregyháza

 

A projekt rendezvényeinek fő megvalósítási helyszínei:

  • Máriapócs
  • Mátészalka
  • Kisvárda
  • Nyíregyháza

A szemléletformáló programok fontos elemei közé tartoznak a tehetség és tudás értékének tudatosítását szolgáló, a tehetséget befogadó, elfogadó, tehetségbarát szemléletmód elterjesztésének érdekében beszélgetések, előadások szervezése szülők, hozzátartozók, pedagógusok számára. A tehetségsegítés, -felfedezés területéhez kapcsolódó játékos, kreatív programelemek megrendezése a gyerekek, fiatalok számára. A tehetséges fiatalok frusztrációjának, kudarcának, valamint környezetével kialakuló konfliktusainak feloldását segítő programelemek, az iskolai körtárs kiközösítés megszüntetésére irányuló és bullying ellenes iskolai tevékenységek megteremtése.

Az NTP-CSSZP-M-2-18 projekt támogatási időszaka 2018. július 1. és 2019. június 30. közé eső időszak, amelynek időtartama alatt a támogatott program megvalósult. Ezen időszakon belül az iskolák számos rendezvényt tartottak, melyekről Facebook oldalukon vagy honlapjaikon találhatnak bővebb információt.