Online Konferencia a Civilek Napja alkalmából
2021. 02. 12.

A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya 2021. február 4-én 11 órától online konferenciát tartott a Civilek Napja alkalmából, melyet a megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központok is népszerűsítettek.

Az online konferencia teljes egészét elérhetik az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=WQRoorU8qrg&feature=youtu.be

 

A 2021. évi Értékteremtő Közösségekért díj átadása alkalmából készített videó a lenti linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=dMGVZLO5v-U&feature=youtu.be

 

Az eseményen köszöntőt mondott Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki kiemelte a civil szervezetek által végzett tevékenység fontosságát, és röviden beszélt a NEA és a Falusi Civil Alap adta lehetőségekről, továbbá kiemelte, hogy 2021-ben a Magyar Falu Programnak egy újabb eleme lesz a Városi Civil Alappal.

Dr. Kecskés Péter főosztályvezető ismertette a NEA 2020. és 2021. évi kiírásának tapasztalatait, elmondta, hogy a NEA összege évről évre nő, ezáltal több szervezet pályázata kerülhet ki győztesen, valamint az egyszerűsített pályázatok maximális összege is 300.000 Ft-ra tudott módosulni. A főosztályvezető előadásában beszélt a Magyar Falu Program 2020. évben bevezetett programeleméről, a Falusi Civil Alapról, amely az 5000 fő alatti településeken tevékenykedő civil szervezeteknek nyújt segítséget ingatlanvásárlási, gépjármű beszerzési vagy szakmai és működési tartalmak megvalósításának kategóriájában. A Falusi Civil Alap kategóriái a 2021. évben is változatlanok maradnak, ahogyan az 5 milliárd forintos keretösszeg is, továbbá a Magyar Falu Program 2021-ben a Városi Civil Alap programelemmel is bővül, ami az 5000 főnél több lélekszámú településeken székelő civil szervezeteknek nyújt támogatást. Keretösszege szintén 5 milliárd forint lesz, a program kiírása pedig márciusban várható.

Dr. Gyimesi Tamás Ferenc az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára ismertette a veszélyhelyzet miatt érvénybelépő jogszabályi változtatásokat, továbbá beszélt az online módon megtartott közgyűlések lehetőségeiről, és az ülés nélkül meghozott döntésekről is. Az államtitkár megemlítette, hogy a veszélyhelyzet elmúltát követő 90 napon belül egy rendkívüli ülés összehívásának keretében a civil szervezetek tagjai megerősíthetik a veszélyhelyzet idején hozott döntéseket, határozatokat.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere azokat a lehetőségeket ismertette, amely által az önkormányzatok segíthetik a helyi civil szervezetek fennmaradását, tevékenységét. A polgármester elmondása alapján létrehoztak egy helyi civil alapot, amelynek a segítségével anyagi támogatást nyújtottak helyi civileknek.

Rácz Zsófia a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára előadásában az önkéntesség magyarországi évéről beszélt, valamint ismertette azt, hogy 2021-ben minden évszakban lesz egy olyan tematikájú hét, amely az önkéntességről, ifjúságról fog szólni.

 Enyedi Anna Regina a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának monitoring referense bemutatta az Adventi Civil Börzét, és beszélt annak tapasztalatairól. Elmondta, hogy az akció ideje alatt országszerte 4,9 milliárd forint pénzbeli, és 8,49 milliárd forint természetbeni adományt sikerült összegyűjteni.

Dr. Kisida Tamás a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának jogi referense előadásában számolt be a Miskolci Civil Szemináriumról, amely a Miskolci Egyetem hallgatóinak szól, akik egy civil területekkel foglalkozó tematikájú órát vehettek fel, ezáltal is sikeresen bevonhatták a fiatalságot a civil életbe. A csoport 2020. november 5-én egy közösséget is meglátogathatott, viszont a veszélyhelyzet miatt 2020. november 9-ét követően az órákat csak online módon tarthatták meg.

Dr. Molnár Beáta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet viselő CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat elnöke előadásában a kreatív régiók programról beszélt, melynek lényege az anyaországi és a határon átívelő együttműködés, a hagyományosan egy régiót képviselő területek infrastrukturális fejlesztése és versenyképességének növelése. Magyarország szerte több régiót hoztak létre, ezek közül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az Északkelet-Magyarországi fejlesztési régióhoz tartozik, melynek élén Dr. Palkovics László az ITM minisztere áll.

Czotter Csabáné a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet viselő Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, szakmai vezetője előadásában a civil közösségek járványhelyzet miatti új kihívásairól beszélt.

Az előadások után a Főosztály munkatársai a 2021. február 2-án átadott Értékteremtő közösségekért díjátadóját vetítették le, melyben Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tüntetett ki két civil szervezetet.

 

Videók forrása:

https://civil.info.hu/kezdolap/hirek/index.html?o=194