Több mint 20 milliárd forintra pályázhatnak a civilek
2021. 09. 15.

2021. október 4-től közel egy hónapon keresztül pályázhatnak a civil szervezetek a NEA forrásaira, a sikeresen pályázó szervezetekhez várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek meg a felhasználható összegek. Összesen 10, 8 milliárd forintra pályázhatnak a civilek a NEA keretében, ez mintegy 1,5 milliárdos növekményt jelent a korábbi kiíráshoz képest.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázat kiosztható keretösszege ismét magas lesz; a 2021. évi 9,3 milliárd forintos keret 2022-ben mintegy 10,8 milliárd forintra növekszik.

Nyíregyházán Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság képviseletében elmondta, hogy a kiírások számos változást és újítást tartalmaznak. Ilyen például, az Egyszerűsített támogatási keretösszeg 350.000 Ft-ra növelése, vagy, hogy a nem nyertesek is nyertesek lehetnek, hisz’ ők jogosulttá válhatnak egyszeri 150 ezer forintos támogatásra.
A "CIVIL INFO – NEA 2022” című országos tájékoztató rendezvény nyíregyházi előadására került sor kedden a Megyeházán Hierotheosz Egyesület, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa szervezésében. A rendezvényen a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai tájékoztatták a civil szervezetek képviselőit és a megyei települések vezetőit a pályázatokról és a felhasználható forrásokról.

A megnyitón, Seszták Oszkár a Megyei Közgyűlés elnöke, majd Román István megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Mindannyian kíméltek a civil szervezetek fontosságát. Rámutattak, hogy az állami szektorral szemben a civil szervezetek rugalmasak és nagyon gyorsan tudnak reagálni minden olyan társadalmi problémára, amely helyben felmerül. Kiemelték, hogy ezekhez a probléma-megoldásokhoz nyújtanak nagy segítséget a NEA pályázati forrásai, ezért arra biztatott minden szervezetet, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel.

A NEA pályázatok legfontosabb tudnivalóit Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár foglalta össze a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága részéről. Elmondta, hogy 2021 október 4-től közel egy hónapon keresztül pályázhatnak a civil szervezetek a NEA forrásaira, a sikeresen pályázó szervezetekhez várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek meg a felhasználható összegek. Összesen 10, 8 milliárd forintra pályázhatnak a civilek a NEA keretében, ez mintegy 1,5 milliárdos növekményt jelent a korábbi kiíráshoz képest. A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy elsősorban a kisebb civil szervezeteket célozza meg ez a pályázati lehetőség, amelyre jó eséllyel pályázhatnak, hiszen a pályázatok 65-70%-a sikeres. Szólt a Falusi Civil alapról és a Városi Civil Alapról is, amelyek 5-5 milliárd forintos kerettel rendelkeznek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár elmondta, hogy az idei NEA források tekintetében 646 pályázatból 427 pályázat nyert, ami több mint 451 millió forint forrást biztosított a megyei civil szervezeteknek. ezzel az országos ez az élmezőnyben van a megye. A falusi civilalapra megyénkből 368 pályázóból 116 volt nyertes, ez összegszerűen 433 millió forint forrást jelentett, ami országos élmezőnyt jelent. Városi civil alapra megyénkből 418 pályázatból 33 volt nyertes, ez több, mint 230 millió forintot jelentett. Megyénk civilszervezetei a három keretből összesen 1 milliárd 118 millió forintot tudtak lehívni, ami országosan is kiemelkedő eredményességnek számít.


A fórum előadói a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára, illetve a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya munkatársai. A rendezvény témái között szerepelt még a Falusi Civil Alap, a Városi Civil Alap pályázataival kapcsolatos tájékoztatás, illetve a Helyettes Államtitkárság civil szférát érintő programjai is.

 

Forrás: frissmedia.hu

Az eseményről a megyei média is beszámolt, melyet a lenti linkeken érhetnek el:

Kölcsey Televízió:

https://kolcseytv.hu/palyazatok-civileknek/

Nyíregyházi Televízió:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/rekord-osszeg-a-civileknek-oktober-4-tol-lehet-palyazni-a-jovo-evi-forrasokra-2021-09-15