Zöld utat kapnak a civilek
2021. 03. 16.

Áprilisban elstartoltak a civil pályázatok, növekedett a forráskeret.

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Hamarosan megnyílnak a civil szervezetek előtt a pályázati lehetőségek, az idén is több konstrukció támogatja működésüket és programjaikat. A részletekről Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ igazgatója számolt be lapunknak. Elmondta, a szervezetek örömére a tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is a Magyar Falu Program úgynevezett Falusi Civil Alapjából is juthat támogatás az alapítványok és az egyesületek számára.

Gyarapodott a kasszájuk

-A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Civil Szolgáltató Központ ellátja a civil szervezeteket információval, tanácsadással, az aktuális pályázatokkal kapcsolatosan fordulhatnak hozzánk. Öröm számunkra, hogy az 5 ezer fő alatti településeken a Magyar Falu Programban immár zöld utat kaptak a pályázatok, április 7. és május 7. között lehet benyújtani az igényeket a támogatásokra. Összesen négy pályázati kategóriában közel 5 milliárd forintnyi forrást nyújt a falvakban működő civil szférának a magyar állam, gépjárműre pályázhatnak 5 millió forintig, ingatlanvásárlásra és –felújításra 6 millióig, eszközbeszerzésre, illetve programokra 2-2 millió forintig. Fontos tudni, hogy egy szervezet egy évben egy pályázatot nyújthat be, és abban van még megkötés, hogy aki tavaly gépjárműre kapott forrást, az az idén nem nyújthatja be kérelmét ugyanerre a célra. Akik ingatlanvásárlásra igényeltek forrást és megvették azt, maximum felújításra pályázhatnak, ha nem vagy csak részben korszerűsítették még az épületet – sorolta a lehetőségeket Kiss András. A részletekről a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján tájékozódhatnak a civilek, és a NIR rendszeren keresztül tudják beadni pályázataikat.

-Továbbá jó hír, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap 5 kollégiumán keresztül támogatja az alapítványokat, egyesületeket, kihirdette az úgynevezett összevont és egyszerűsített pályázatok eredményét. Az összevont és az egyszerűsített pályázati konstrukcióban is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a korábbi évekhez hasonlóan jól szerepelt, több mint négyszáz civil szervezet nyert támogatást megyénkből. Az egyszerűsített pályázatokon keresztül – ahol a kisebb szervezeteket támogatják – 217 szervezet részesült közel 65 millió forint támogatásban. Az összevont pályázatok esetében 210 szervezet összesen több mint 386 295 forint értékben jutott támogatáshoz. Jóval többen voltak sikeresek, és jóval több támogatási forint gyarapította a szervezetek kasszáját, mint az előző években.
Azt gondolom, nagyon jó hír, hogy 2021 áprilisától 2022 márciusáig nagyobb anyagi biztonságban tervezhetik az esztendőt. Ugyanis a pandémia alatt sokuk jelentős mértékben hozzájárult a védekezéshez, adományok gyűjtésével és önkéntes munkával segítették a közösségek mindennapjait. Ha újraindul az élet és nyitunk, vállalni fogják a közösségek újraszervezését is, és nagy igény van a társadalomban a közösségi kapcsolatokra, találkozásokra.

 

Forrás: Kelet Magyarország