Pályázati segítség a civileknek
2022. 06. 24.

A megyeszékhely szervezetei az idén több mint 200 millió forint támogatást kaptak. Nyíregyháza. Megyénkbe látogatott szerdán Szalay-Bobrovniczky Vince, hogy tájékoztassa a térség civil szervezeteit az éppen aktuális pályázati lehetőségekről.

Két megyei helyszínen

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előbb Mátészalkán járt, ahol a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházban megrendezett fórumon 35 szervezet képviselőjével találkozott, és beszélt nekik a Városi Civil Alap és a Falusi Civil Alap programjairól.

A mátészalkai rendezvény után Szalay-Bobrovniczky Vincét dr. Kovács Ferenc fogadta Nyíregyházán, ahol egy közös sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Az eseményen először a megyejárás főszervezője, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgálató Központ – Hierotheosz Egyesület operatív igazgatója, Kiss András köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót a megyeszékhely polgármesterének.

  • Helyettes államtitkár úr egy visszatérő, kedves vendége városunknak, sosem érkezik üres kézzel, mindig segítőkész és szívén viseli a nyíregyházi civilek sorsát – kezdte a polgármester, majd a helyi szervezetek munkáit méltatta. Elmondta, köztük és az önkormányzat között folyamatos a párbeszéd, a civilek komoly társadalmi munkát végeznek Nyíregyházán, amiért nagyon hálás a város, hiszen ezzel színesebbé teszik a város mindennapjait, legyen szó sportról, kultúráról, közlekedésbiztonságról vagy környezettudatoságról. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, az önkormányzati civil fórumnak kétszázötven tagja van.
  • Köszönjük a kormányzati támogatást is, hiszen ez nagyban segíti munkájukat – fogalmazott a polgármester.

Szalay-Bobrovniczky Vince a szerdai sajtórendezvényen kiemelte, az elmúlt négy évben a magyarországi megyék közül Szabolcs-Szatmár-Beregben járt a leggyakrabban, és a jövőben sem fogja elhanyagolni ezt a régiót.

Milliók érkeztek a megyébe

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásaiból az idén eddig 11 milliárd forintot utaltak ki a magyarországi szervezeteknek, ebből 588 millió forint érkezett megyénkbe, 154 millió forint pedig Nyíregyházára. A Városi Civil Alap forrásaiból a megyei civilek 244 millió, a megyeszékhely egyesületei, alapítványai közel 50 millió forintra pályáztak sikeresen.

A Falusi Civil Alap forrásainak köszönhetően pedig 445 millió forinttal gazdagodott az idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – összegzett Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár. Hozzátette, a megyejárás célja, hogy megismerjék a civil szervezetek ügyes-bajos dolgait, kikérjék a véleményüket a támogatási rendszerekről, és megtudják, mennyire kezelhetőek a különféle digitális pályázati felületek.

A NEA jövő évi kerete kismértékben növekszik, az ezzel kapcsolatos pályázati programok, felhívások várhatóan októberben jelennek meg, a civilek pedig jövő tavasszal juthatnak pénzhez – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

A sajtótájékoztató után kezdetét vette a megyejárás részét képező civil fórum a városházán.

 

Forrás: Kelet Magyarország